Planeet-verloedering door vleeseters

Gepubliceerd op 19 november 2022 om 20:30

Terwijl de boeren demonstreren voor hun eigen belang demonstreren klimaatactivisten voor het grotere belang. De toekomst van ons allen.

Het is onze plicht om onze voedselgewoonten aan te passen.

Hoe kan ik jou aanzetten tot het eten van minder vlees of toe te treden tot de vegan-club?

Ik ben om, maar hoe krijg ik jou om?

Minder vlees eten heeft echt een enorm effect op onze planeet, onze gezondheid en dieren.

 

Let op, schrik niet.

Vlees is verantwoordelijk voor 30 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 6 kilo plantaardig voer nodig is.

Volgens Food Tank vereist de productie van 500 gram rundvlees ongeveer 6.809 liter water en om 500 gram aan varkensvlees te produceren is ongeveer 2.180 liter water nodig.

 

Stel je eens voor dat die dieren er niet zijn. Dan hebben we niet de 500 gram rundvlees, maar houden we wél 6 kilo graan over. Van die 6 kilo kunnen veel meer mensen eten. Er is al een voedseltekort; bijna een miljard mensen op aarde lijdt honger.

 

Nog een ander feitje.

Een derde van de landoppervlakte op aarde wordt gebruikt voor vee of om gewassen voor veevoer op te verbouwen. Om hiervoor meer ruimte te creëren wordt tropisch oerwoud gekapt. Door het kappen worden wilde dieren uit hun natuurlijke leefgebied gejaagd en verliezen we diersoorten met alarmerende snelheden. Experts waarschuwen zelf voor massale uitsterving. Zo heeft het eten van vlees dus ook een groot effect op dieren in het wild en help je diersoorten te behouden als je plantaardig eet.

Door minder vlees te eten kunnen we voorkomen dat dieren lijden. 

 

Als vierde argument voer ik onze gezondheid op. Onderzoekers hebben een verband vastgesteld tussen veel rood vlees en bewerkt vlees eten en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2 en kanker. Het verband met bewerkt vlees is sterker dan met rood vlees.

 

Ruim driekwart van in Nederland geproduceerd vlees is voor de export. Wereldwijde consumptie van vlees neemt enorm toe.

Het lijkt mij zaak om daar als overheid structureel een stokje voor te steken en wereldwijd beperkingen op te leggen aan de vleesetende mensen. Nederland mag zijn vlees niet meer exporteren. De boeren in Nederland krijgen een cursus omdenken en de overheid helpt hen om via hun grond andere inkomsten te krijgen.

Mijn idee zou zijn dat het vlees op de bon moet. Dat betekent dat iedere inwoner als hij wil, twee keer in de week 200 gram per persoon  vlees mag halen bij een biologische slager. Daarnaast krijgt iedere inwoner een vegetarisch en een veganistisch kookboek cadeau om te proeven van deze heerlijke keuken. Ik zou ook mega-campagnes bedenken en uitvoeren voor vleesloos eten om iedere burger te bereiken. Kinderen krijgen op school les over een vleesloos etende wereld en leren inzien waarom we het anders moeten gaan doen.

 

Zolang dat nog niet is zou ik aan jou als vleeseter willen vragen: ’Probeer eens vleesloos te eten.’ Het is minder moeilijk en lekkerder dan je nu denkt. Denk om!  Neem in een restaurant eens een vegetarische of vegan hap. Jij kunt echt helpen om de planeet-verloedering tegen te gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Ed
2 jaar geleden

Helemaal mee eens. Ik merk om me heen dat er nog grote stappen te maken zijn. Als niet vlees-eter moet je steeds uitleggen waarom je er toch in hemelsnaam voor kiest om geen vlees meer te eten. Het zou logischer zijn om andersom uitleg te vragen. Reacties zijn vaak: 'vlees is zo lekker' of 'je hebt vlees nodig om eiwitten binnen te krijgen'. Vlees is lekker, vind ik zelf ook, maar de plantaardige alternatieven zijn ook lekker, weet ik inmiddels uit ervaring. En die eiwitten: onzin. Die koe eet ook plantaardig en toch zit ie vol met eiwitten. We kunnen zelf niet zomaar de industrie veranderen, maar er zijn zoveel dingen die we wel zelf in de hand hebben.